Путин: Искаме мир, да воюваш и с Русия, и с Китай е несериозно

Всяка война срещу нас ще бъде на съвсем различно ниво от конфликта в Украйна, предупреди руският президент

16.10.2023 | 09:31 Редактор: Вяра Димова
Путин: Искаме мир, да воюваш и с Русия, и с Китай е несериозно

Президентът Владимир Путин заяви, че предложенията, че Съединените щати трябва да се подготвят за война срещу Русия и Китай, са глупости, и предупреди Запада, че всяка война срещу Русия ще бъде на съвсем различно ниво от конфликта в Украйна, предава Reuters. Двупартиен панел, назначен от Конгреса на САЩ, заяви, че Вашингтон трябва да се подготви за възможни едновременни войни с Москва и Пекин чрез разширяване на своите конвенционални сили, укрепване на съюзите и засилване на програмата за модернизиране на ядрените оръжия.

Путин, който трябва да посети Китай тази седмица, посочи, че Съединените щати са подклаждали напрежението с Пекин чрез изграждането на съюза за сигурност AUKUS на САЩ, Австралия и Великобритания и че Русия и Китай не изграждат военен съюз. Путин заяви пред репортера от Кремъл Павел Зарубин в клип, че мислите за война между Русия и Съединените щати са нездравословни, но че ако хората оповестяват такива мисли публично, те не могат да не предизвикат безпокойство у Москва.

"Не мисля, че това са здравословни мисли в умовете на здрави хора, защото да се каже, че Съединените щати се готвят за война с Русия, всички ние се готвим за война, защото следваме древния принцип: ако искате мир, гответе се за война", заяви Путин в клип, публикуван в Telegram и цитиран от "Фокус".

"Ние искаме мир. Нещо повече, да воюваш и с Русия, и с Китай, това е глупост – не мисля, че е сериозно. Мисля, че те просто се плашат взаимно", каза Путин с усмивка.

Задълбочаващото се партньорство между издигащата се суперсила Китай и Русия, най-голямата ядрена сила в света, е едно от най-интригуващите геополитически развития през последните години - и такова, което Западът наблюдава с тревога, отбелязва Reuters.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Анонимен Антинацист
преди 6 месеца
Това само болни мозъци като ционистите от Сащ искат да вкарат целия свят във война срещу Русия и Китай!!! Такъв Ад ги очаква Сащ, че им е бедна фантазията!!! Сигнализирай за неуместен коментар