Намесиха и Северна Корея във военния конфликт между Израел и "Хамас"

КНДР отрече нейни оръжия да са били използвани от палестинската групировка

13.10.2023 | 08:16 Редактор: Искра Ангелова
Намесиха и Северна Корея във военния конфликт между Израел и

Северна Корея отрече нейни оръжия да са били използвани от палестинската групировка "Хамас" при нападението срещу Израел, като заяви, че появилите се в някои медии съобщения по този повод са опит на Вашингтон да отклони вината за конфликта от себе си към трета страна, предаде Ройтерс.

Тази седмица "Радио Свободна Азия" предаде, позовавайки се на военни експерти, че бойците на "Хамас" може да използват севернокорейски оръжия и съобщи, че кадри на палестински бойци показват нещо, изглеждащо като ракетна установка, за която се предполага, че е севернокорейска.

"Гласът на Америка" също цитира думите на експерт от разузнаването, който заяви, че някои от оръжията, използвани от "Хамас", вероятно произхождат от Северна Корея. Севернокорейската агенция КЦТА нарече "безпочвени и лъжливи слухове" съобщенията, че "севернокорейски оръжия" изглежда са били използвани за нападението срещу Израел".

"Това не е нищо друго освен опит да се прехвърли вината за кризата в Близкия Изток, причинена от тяхната погрешна хегемонистична политика, върху трета страна и по този начин да се избегнат международните критики, насочени към империята на злото", допълва КЦТА, цитирана от БТА.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби заяви вчера, че не може да потвърди съобщенията за произхода на ракетите, използвани от "Хамас".

Снимка: БГНЕС