fallback

Светът осъди терористичното нападение в Израел. Русия призова за сдържаност

Нападението е тероризъм в най-подлата му форма, заяви Урсула фон дер Лайен

07.10.2023 | 18:51 Автор: Елеонора Танева

Ескалацията в Близкия Изток беше осъдена недвусмислено от Европейския съюз, отделно от европейските държави и от ООН, НАТО и Съединените Американски Щати. Също и от Украйна, а Русия призова за сдържаност. Председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен заяви, че нападението срещу Израел "е тероризъм в най-подлата му форма" и "Израел има право да се защитава ".

С отделни изявления на солидарност с Израел излязоха Берлин, Париж, Рим, Лондон, Мадрид. Президентът на Украйна заяви, че светът трябва да остане единен, така че терорът да не се опитва да разбие или да завладее живота, където и да е и в който и да е момент.

От Пентагона заявиха, че Вашингтон ще работи, за да гарантира, че Израел има всичко необходимо, за да се защитава. 

"Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на "Хамас". Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо“, заяви европейският дипломат номер едно Жозеп Борел.

"Силно осъждам безразборните, предприети срещу Израел и неговия народ атаки с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани. В мислите си съм с всички жертви. ЕС остава солидарен с израелския народ в този ужасяващ момент", коментира председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова призова за сдържаност: "Призоваваме палестинската и израелската страна незабавно да прекратят огъня, да се откажат от насилието и да покажат нужната сдържаност". 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback