Експлозия в Черно море, турски кораб се натъкна на мина

Районът е определен като зона с висок риск

06.10.2023 | 12:27 Редактор: Толя Стоянова
Експлозия в Черно море, турски кораб се натъкна на мина

Товарен кораб, плаващ под турски флаг, се натъкна на мина в Черно море край бреговете на Румъния. Експлозията е нанесла леки щети, екипажът е в безопасност, а корабът е продължил плаването си.

Британската компания за морска сигурност "Ембрей" съобщи, че според информацията, с която разполага, корабът е ударил мина на 11 морски мили северно от румънския канал на река Дунав Сулина.

Експлозията е станала около 09:20 ч. по Гринуич (12:20 ч. българско време). Корабът е пуснал котва за кратко, за да направи оценка на щетите, съобщи компанията за морска сигурност. В 12:10 ч. по Гринуич (15:10 ч. българско време) корабът е възобновил плаването си. Няма пострадали.

Това е първият инцидент с мина в Черно море от месеци, отбеляза "Ройтерс". Застрахователните компании определят Черно море като зона с висок риск, а плаващите мини продължават да представляват опасност.

Източник от украинското правителство потвърди инцидента, като посочи, че най-вероятно става дума за мина от Втората световна война или за някоя от сухопътните мини, останали в зоната от миналата година. Украинският представител отказа повече коментари по темата, предаде БТА.

Йорук Ъшък, ръководител на консултантската компания "Босфоръс Обзървър", съобщи, че корабът се казва "Кафкаметлер" и че е понесъл леки щети на баластния резервоар, а екипажът е в безопасност.

Инцидентът с мината се случи, след като Русия се изтегли от т. нар. зърнена сделка, която позволяваше на Украйна да изнася селскостопанска продукция по безопасен коридор в Черно море. Оттогава Украйна създаде собствен временен "хуманитарен коридор" и няколко товарни кораба отплаваха от украински черноморски пристанища от август насам, като се придържат по-близо до териториалните води на Румъния, България и Турция.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 2
гузни виновници
преди 6 месеца
Украинците, които си минираха пристанищата и държат чужди кораби за заложници, сега обвиняват Втората световна война?! Сигнализирай за неуместен коментар