Медик посочи лекарствата, които са опасни при шофиране

Сред тях са някои успокоителни

06.10.2023 | 09:41 Редактор: Искра Ангелова
Медик посочи лекарствата, които са опасни при шофиране

Московският лекар Сергей Агапкин изброи някои от лекарствата, които са опасни за шофьорите.

Той каза, че някои лекарства имат ефект върху организма, подобен на ефекта на алкохола. Сред тях са някои успокоителни, невролептици и антидепресанти, противоалергични лекарства, както и много болкоуспокояващи. Специалистът подчерта, че те се считат за опасни при шофиране.

Агапкин добави, че тези, които приемат лекарства за сърдечно здраве и контрол на кръвното налягане, също трябва да бъдат внимателни. "Ако в състава има психотропни вещества, сядането зад волана след прием дори на няколко грама от тези лекарства създава рискове при шофиране", подчерта лекарят, цитиран от БГНЕС.

Той обърна внимание, че в момента няма официален списък със забранените за шофьорите лекарства. Затова Агапкин посъветва водачите внимателно да проучват страничните ефекти на лекарствата, които приемат.

Снимка: Pixabay


2
1 rate up comment rate down comment 1
Бай Миле
преди 6 месеца
Не разбрах,сега след като гласуваха едно уродливо законче за изземване на автомобили след употреба на алкохол и наркотици, какво трябва сега всички които вземат някакви лекарства било то за сърце,диабет, алергия и тем подобни да оставят автомобилите си и да ходят пеша.За употребилите алкохол съм съгласен на 100%,но за хората които вземат някакви лекарства животоспасяващи не съм съгласен.Според мен трябва тази точка да се преразгледа и промени.Не може всички да бъдат слагани под един знаменател. Сигнализирай за неуместен коментар
1
35 rate up comment rate down comment 6
Свети
преди 6 месеца
Аз не виждам никъде посочени лекарства. Редно е да бъдат поименно изброени, за да се избягват.Но нали тази информация ще пресече фармацевтите. Ясна е работата. Затова хората спират да приемат медикаменти и си увреждат още повече здравето, защото липсва адекватна информация. Сигнализирай за неуместен коментар