"Не на войната, спрете войната": 8,6 г. затвор и разбито семейство за журналиста Марина Овсянникова

Тя получи присъда за разпространяване на фалшива информация за войната в Украйна

04.10.2023 | 19:23 Редактор: Елеонора Танева

Задочна присъда за руския журналист Марина Овсянникова - бивш редактор в държавната телевизия "Първи канал". Московски съд я осъди на 8,6 години затвор. Наказанието е по обвинения за разпространяване на фалшива информация за войната в Украйна. Овсянникова е беглец в Европа, като точното ѝ местонахождение остава тайна

Овсянникова следва да изтърпи наказанието си в колония с общ режим, съобщиха от московската прокуратура. Присъдата е след две протестни акции, отличаващи се с дързост, предвид ситуацията в Русия след нападението над Украйна. При едната, по време на новинарска емисия на живо в ефир, през март 2022 г., Овсянникова влезе в студиото с плакат и произнесе думите:  "Не на войната, спрете войната".

Другата ѝ акция, снимката от която обиколи света, е изправянето ѝ срещу Кремъл с плакат, на който пишеше, че Путин е убиец, а войниците му - фашисти. Тогава е повдигнато обвинението в  разпространяване на "фалшификати" за руската армия на основата на политическа омраза. 

Овсянникова преживя задържане, после беше пусната под домашен арест, но по-късно успя да напусне Русия. 

"Медиазона" съобщи, че като свидетели на обвинението се явяват служители за борба с екстремизма, синът ѝ, майка ѝ и  бившият ѝ съпруг Игор Овсянников. Той миналата година заведе дело за лишаването ѝ от родителски права, след като подаде сигнал за изчезналата им дъщеря.

При защитата ѝ, през октомври 2022 г., адвокатът заяви, че и гражданското дело срещу Овсянникова е пример за дефектите в руската правосъдна система. 

"В законодателната система на страната се натрупват твърде много бъгове, които се свързват с антиконституционни практики. Позволява се преследване на хора заради техни думи, в това число за изразена антивоенна позиция. Когато държавата започва да преследва такива хора и в семействата им възникват проблеми, които се решават в съда, и когато едната страна в такова дело започва да се позовава на преследването на другата страна - това е нарушение на права, което системата очевидно позволява", коментира адвокат Дмитрий Захватов.

През една от социалните мрежи Овсянникова потвърди, че смята обвиненията срещу нея за абсурдни и политически мотивирани.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.