На изчерпване са мунициите, които Западът може да даде на Украйна

Дефицитни се оказват артилерийските снаряди

04.10.2023 | 10:40 Редактор: Вяра Димова
На изчерпване са мунициите, които Западът може да даде на Украйна

Мунициите, които Западът може да даде на Украйна, са на изчерпване, предупреждават военни експерти от НАТО и Великобритания, предаде CNN. Те призовават за по-ускорени темпове на производство. Съюзниците започнаха да увеличават бюджетите за отбрана още преди началото на войната в Украйна, но производственият капацитет не се повиши веднага и това вдигна цените на мунициите още тогава.

Това, че запасите намаляват, не означава, че подкрепата за Украйна трябва да спре, а трябва да се увеличава производството, категорични са британските експерти.  Дори и доставките на оръжия за Киев да спрат, това не значи, че Русия ще спре войната, казват още в Лондон.

Войната в Украйна направи дефицитни някои муниции, като например артилерийски снаряди и още преди месеци анализатори отбелязваха, че Русия и Украйна често наддават една срещу друга в опит да си осигурят снаряди по съветските стандарти. Русия също търси алтернативни доставки - Министерството на отбраната публикува видеа с ирански ракети "Град", а според медийни публикации Москва води преговори и със Северна Корея за доставка на муниции.

През септември Украйна е изнесла 50 хил. тона пшеница през Черно море, съобщава зам.-министърът на селското стопанство Тарас Висоцкий пред местни медии. Количествата са минимални на фона на 2 млн. тона през юни или близо 4 млн. тона през миналата есен, според статистиката на ООН. През август обаче нямаше нито един преминал кораб с украинско зърно.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС