31-годишна българка е разстреляна в дома ѝ в САЩ, нападателят се самоуби

При нападението е ранен приятелят ѝ, извършени са му две операции

04.10.2023 | 16:03 Редактор: Елеонора Танева
31-годишна българка е разстреляна в дома ѝ в САЩ, нападателят се самоуби

31-годишна българка е убита в американския град Нюарк, щата Делауеър на 21 септември. Като на филм екзекуторът нахлува с оръжие в двуетажната къща, стреля по нея, ранява и приятеля ѝ, който успява да се обади на 911.

На сигнала се отзовават няколко екипа на спецслужбите - части от “Специални оръжия и тактика”, психолози, специалисти в обезвреждането на експлозиви и от отдел “Управление на кризи”. Властите забраняват на жителите в района да излизат от домовете си, пренасочват и движението на колите.

Започват преговори с нападателя. Молят го да хвърли пистолета и да се предаде с вдигнати ръце, но той отказва. Следва престрелка между него и екипа. Приклещен от полицията, която е обградила дома, той насочва пистолета към главата си и се самоубива. Драмата завършва с два трупа. Единият от тях е на Петя. Медиците заключават, че тя е починала на място. 34-годишният ѝ приятел на име Джо Хорас е откаран в болница с наранявания. Претърпява две операции на крака.

Местни агенции в град Нюарк, където е живяла българката, пишат за бруталното нападение, но без да посочват имената на жертвите и нападателя.

"24 часа" се е обърнал към американските власти за потвърждение. Представител на полицейското управление в щата Делауеър е прехвърлил питането към службите в окръг Ню Касъл.

“Ние следим този инцидент - обясниха оттам. - След проверка детективът по случая потвърди, че жертвата е българска гражданка. Инцидентът е битов. Разследването продължава. Тепърва ще се изясняват мотивите зад престъплението. Разпитват се свидетели. Нападателят, който е открит с огнестрелна рана, няма предишни криминални прояви. Въпреки неговата смърт случаят не е затворен.”

Близките ѝ в България са информирани за трагедията.

Името на убиеца за момента не се съобщава никъде. Властите в Ню Касъл уточняват, че "нападателят е отчужден мъж, с когото починалата жена е имала предишна връзка".

Според информация на медията убиецът е бившият съпруг на Петя. Двамата са имали брак и са живели заедно, но са се развели. Пред близките си тя не е споделяла да е била жертва на домашно насилие. Няма подадени сигнали до американската полицая за тормоз, показа наша проверка.

Снимка, архив: БГНЕС