Папа Франциск: Може да има начини да се благословят еднополовите бракове

Ватиканът вярва, че бракът е неразривна връзка между мъж и жена

03.10.2023 | 22:37 Редактор: Вяра Димова
Папа Франциск: Може да има начини да се благословят еднополовите бракове

Предстоятелят на Римокатолическата църква допусна, че може да има начини да се благословят еднополовите бракове, съобщава британският вестник The Guardian, като уточнява, че съответното папа Франциск е заявил в отговор на писмо от петима консервативни кардинали, които са го призоваха да потвърди църковното учение за хомосексуализма, ръкополагането на жени и други въпроси.

За кореспонденцията между висшите духовници във Ватикана става ясно два дни преди началото на голям триседмичен синод във Ватикана за ЛГБТ-католиците и тяхното място в църквата.

Ватиканът публикува писмо, написано от Франциск до кардиналите, след като е получил списък от пет въпроса. Франциск предполага, че такива благословии може да бъдат допуснати, ако не се бъркат с тези за тайнството на брака. Ватиканът вярва, че бракът е неразривна връзка между мъж и жена. Франциск изрази подкрепа за гражданските закони, предоставящи правни предимства на еднополовите съпрузи, а католическите свещеници в някои части на Европа благославят еднополовите съюзи без порицание от Ватикана.

Отговорът на Франциск към кардиналите обаче бележи отклонение от настоящата официална позиция на Ватикана, предаде "Фокус". В писмото си Франциск отново потвърждава, че бракът е съюз на мъж и жена. Но в отговор на въпрос на кардиналите относно хомосексуалните съюзи и благословии, той казва, че "пастирското милосърдие“ изисква търпение и разбиране и свещениците не могат да станат съдници, "които само отричат, отхвърлят и изключват".

"Поради тази причина пастирското благоразумие трябва адекватно да разпознава дали има форми на благословия, поискана от един или повече хора, които не предават погрешна представа за брака. Когато се иска благословия, тя изразява молба за помощ от Бог, молба че можем да живеем по-добре, да се доверим на нашия Баща, който може да ни помогне да живеем по-добре", пише папата.

Снимка: БГНЕС


4
1 rate up comment rate down comment 0
krasirz
преди 6 месеца
Бог унищожи Содом и Гомор заради еднополовите бракове. А Папа Франциск благославя еднополовите бракове. Папата си играе с греха, това е голямо зло пред ГОСПОДА. Нека Господ Исус Христос да въздаде на папата според заслуженото. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Папата
преди 6 месеца
"Франциск изрази подкрепа за гражданските закони, предоставящи правни предимства на еднополовите съпрузи"- ето каква била работата. Признай еднополовите бракове, сключи такъв брак и получи ПРИВИЛЕГИИ. После хомосексуалните били дискриминирани и то заради сексуалната ориентация??? Дали проблемът е в нея или в ПРИВИЛЕГИИТЕ? Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 6 месеца
Новият Завет е лош ПЛАГИАТ на еврейския ТАНАХ, скалъпен по заповед на цезарите, за да влияе Рим по света. Христос и светиите са измислени. Моли се от сърце на духове на прародители и ще ти помогнат. От хилядолетия при ритуала ръченица извикваме: Йе хо ва ! Така прославяме истинския БОГ ЙЕХОВА ! По българския календар сме 7527 година. С ритуални жертвоприношения на *** в декември, агне в май, пиле по петровден в нечетни мъжки месеци. Женските са четни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 6 месеца
Има начин да, с адски много светена вода Сигнализирай за неуместен коментар