Началникът на германската армия предупреди: Войната в Украйна може да се изостри

Призова за увеличаване на отбранителните способности

03.10.2023 | 19:10 Редактор: Толя Стоянова
Началникът на германската армия предупреди: Войната в Украйна може да се изостри

Началникът на германската армия генерал Карстен Бройер предупреди, че войната в Украйна може да се изостри и призова за увеличаване на отбранителните способности на Германия и НАТО.

Бройер, официалното наименование на чиято длъжност е "главен инспектор на Бундесвера", спомена някои признаци в обстановката преди анексирането на Крим през 2014 г. и миналогодишното нахлуване на Русия в Украйна, които по онова време не са били взети под внимание, а е трябвало.

Германия не бе в състояние да излезе от зоната си на комфорт и не искаше да повярва, че това може да се случи, отбеляза той в реч, произнесена в навечерието на днешния национален празник на Германия, съобщи ДПА, цитирано от БТА.

Резултатът от това е, че сега се налага Берлин да подпомага държави, които биха могли да се разглеждат като прифронтови, и го прави например чрез разполагането на бригада в Литва, каза Бройер.

"Незаконното нахлуване на Русия в Украйна извади на преден план важността на това да имаме боеспособни сили", каза Бройер на прием, даден от постоянния представител на Германия в НАТО Геза Андреас фон Гайр.

Преди бяха необходими стратегическо търпение и стратегическо спокойствие, а днес е нужна бърза реакция, добави генералът.

Фон Гайр също обрисува в мрачни краски на ситуацията със сигурността в Европа. "Москва е решила да възстанови системата на контрол и репресии", каза той.

"Руската военна агресия отваря нова, мрачна глава в историята на континента", коментира още Фон Гайр.

Снимка: БГНЕС