Борел с изненадваща визита в Одеса: Европа няма да изостави Украйна

При обиколката на катедралата Борел нарече руското нападение над града "варварско"

30.09.2023 | 20:16 Редактор: Михаела Димитрова
Борел с изненадваща визита в Одеса: Европа няма да изостави Украйна

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел посети украинския пристанищен град Одеса на Черно море, където видя със собствените си очи щетите, нанесени от руските атаки, предаде ДПА.

Старият квартал на Одеса и историческата православна катедрала "Преображение Господне" в близост до пристанището са сериозно повредени от бомбардировки през юли.

Пристанищната инфраструктура, която е от ключово значение за износа на зърно от Украйна, също наскоро беше засегната.

При обиколката на катедралата Борел нарече руското нападение над града "варварско".

"Това е добър пример за това как Русия се опитва да унищожи Украйна", каза Борел, посочвайки руините зад себе си във видеоклип, публикуван от неговата служба.

Той изрази съжаление, че е изминала една година от незаконното анексиране от Москва на четири региона в южната и източната част на Украйна.

Борел обеща, че Европа няма да изостави Украйна в нейната война за възвръщане на тези области, като заяви, че е необходима допълнителна военна, икономическа, политическа и дипломатическа подкрепа.

Представителят на Брюксел отново упрекна президента Владимир Путин, че е прекратил споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, което позволяваше износа на украинско зърно през Черно море.

От съображения за сигурност пътуването на Борел не беше обявено предварително. Не бяха дадени подробности за това какво друго е включено в програмата му.

Преди почти две седмици испанският дипломат заяви, че скоро ще организира среща на външните министри на 27-те държави - членки на ЕС, в Киев, припомня БТА.

Като тема за планираната среща на ЕС Борел беше споменал предложението си за поемане на по-дългосрочни финансови ангажименти към Украйна за военна помощ, както и за подкрепа на доставката на модерни изтребители и ракети със средства от ЕС.

Той цели да мобилизира 5 млрд. евро годишно от 2024 г. до края на 2027 г. в рамките на предложения Фонд за подкрепа на Украйна.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Шшшт
преди 6 месеца
Борел, ти от собствения си джоб ли ще плащаш тая "финансова подкрепа" за властта в Киев да си пълни бавковите сметки, жертвайки живота на обикновените хора, защото нас никой не ни пита дали искаме да финансираме война ( да пълним гушката на америк. военно-промишлен комплекс и да ви плащаме комисионна-на вашите фирмички, посредници в доставките на оръжие)? Сигнализирай за неуместен коментар