Орбан: Безпрецедентно би било да приемем Украйна в ЕС, без да се знаят параметрите ѝ

Според унгарския премиер ЕС трябва да реши дали може "сериозно да обмисли" членство на страна

30.09.2023 | 14:55 Редактор: Михаела Димитрова
Орбан: Безпрецедентно би било да приемем Украйна в ЕС, без да се знаят параметрите ѝ

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че все още трябва да се отговори на някои "много дълги и трудни въпроси", преди ЕС да започне преговори за членство на Украйна, съобщи Politico. Европейската комисия, която оценява напредъка на Украйна, трябва да публикува годишния си пакет за разширяване следващия месец, а лидерите на ЕС да решат през декември дали да започнат преговори за присъединяване с Украйна.

Но Орбан каза пред държавното радио, че ЕС трябва да реши дали може "сериозно да обмисли" членство на страна, която в момента е във война, предаде Ройтерс.

"Не знаем колко голяма е територията на тази страна, тъй като войната все още продължава, не знаем колко е голямо населението ѝ, тъй като те бягат", каза Орбан и допълни "да се приеме държава в ЕС, без да се знаят нейните параметри, това би било безпрецедентно".

ЕС предостави т. нар. статут на кандидат на Украйна миналото лято, като постави началото на изчерпателна процедура, която може да продължи много години. Но украинските лидери се надяват да ускорят процеса и да се присъединят към ЕС до две години, припомня БГНЕС.

Макар да осъди Русия за нахлуването й в Украйна, Унгария се сблъска с Украйна многократно, възразявайки срещу опита на ЕС да създаде дългосрочен фонд до 20 милиарда евро за армията на Украйна и критикувайки отношението на Киев към унгарските малцинства. 

Снимка: БГНЕС