Двама убити и един в тежко състояние след стрелбата в Ротердам

Все още не е известен мотивът на нападателя

28.09.2023 | 21:33 Редактор: Михаела Кирилова
Двама убити и един в тежко състояние след стрелбата в Ротердам

Двама души са убити, а една тийнейджърка се бори за живота си, след като 32-годишен стрелец откри огън в къща и болница в Ротердам. Нидерландската полиция съобщи, че все още разследва мотивите за двойните нападения, извършени от облечения в бойно снаряжение мъж, който подпалил и болницата.

Мъжът първо нахлул в къща в нидерландския пристанищен град и открил огън, като убил 39-годишна жена и тежко ранил 14-годишната ѝ дъщеря, заяви пред репортери началникът на полицията Фред Вестербеке.

След това той се преместил в класна стая в болницата Erasmus MC, като застрелял 46-годишен учител, преди да предизвика пожар в лечебното заведение, предизвиквайки паника. Елитна полиция щурмува болницата, докато паникьосани медици в бели престилки се изсипват от сградата, бутайки пациенти в инвалидни колички и на носилки.

"Първо имаше стрелба на четвъртия етаж. Бяха произведени четири или пет изстрела. След това в учебния център беше хвърлен коктейл "Молотов" - разказва студент по медицина, цитиран от RTL Nieuws, който не съобщава името си.

Полицията заяви, че заподозреният, студент в болницата, вече е бил известен на властите заради присъда за жестокост към животни. Смята се, че е притежавал само едно огнестрелно оръжие и няма данни да е имал съучастници, предаде БГНЕС.

Ротердам често е арена на престрелки, които обикновено се обясняват с уреждане на сметки между съперничещи си наркобанди.

Снимка: БГНЕС