Тексас с нов закон заради масовите стрелби, училищата не спазват наредбите

Финансирането от $15 хил. на учебно заведение не е достатъчно

01.09.2023 | 11:39 Редактор: Михаела Кирилова
Тексас с нов закон заради масовите стрелби, училищата не спазват наредбите

Новата учебна година започва в Тексас, без много от големите училища в южния американски щат, в които се обучават много от 5-те милиона ученици в Тексас, да са изпълнили нареждането във всеки училищен кампус да има въоръжени полицаи, предаде АП.

Това е част от щатския закон за безопасност, подписан от губернатора на Тексас Грег Абът, който тази година отхвърли призивите за контрол върху оръжията въпреки гневните молби на родителите на децата, убити при миналогодишната трагедия в училището в тексаския град Ювалди.

В Тексас, вторият по големина щат след Калифорния, има близо 9000 държавни училища. Новият закон на щата допуска изключения, но също така не изисква от районите да докладват за спазването му, поради което не е ясно колко училища отговарят на стандарта. По всичко обаче личи, че много от тях не го правят, отбелязва Асошиейтед прес.

Местните училищни власти твърдят, че допълнителното финансиране, което Тексас предоставя на районите по силата на новия закон, възлизащо на около 15 000 долара на учебно заведение, едва ли е достатъчно.

В град Далас, който има повече от 140 000 ученици и е вторият по големина училищен район в Тексас, за всеки допълнителен полицейски служител са необходими още 75 000 долара, каза завеждащият далаския училищен окръг Стефани Елизалде, информира БТА.

"Всички подкрепяме идеята. Най-голямото предизвикателство за всички ръководители е, че това още веднъж е изискване без осигурени средства", подчерта тя.

Снимка: БГНЕС