600 хиляди молби за убежище до пощенската кутия на ЕС от началото на годината

250 хиляди мигранти са опитали да проникнат в ЕС незаконно

28.09.2023 | 19:55 Редактор: Толя Стоянова
600 хиляди молби за убежище до пощенската кутия на ЕС от началото на годината

От началото на годината в ЕС са подадени 600 хиляди молби за убежище, съобщи днес еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС. Тя поясни, че много от търсещите убежище пристигат в ЕС законно, а след това търсят закрила.

Йохансон добави, че от януари досега общо 250 хиляди мигранти са опитали да проникнат в ЕС незаконно. По нейните думи основното увеличение се наблюдава през Италия. "Наблюдаваме спад по пътя през Източното Средиземноморие, но има ръст по някои гръцки острови и през Канарските острови и Беларус", допълни еврокомисарят.

"Предизвикателството е много по-голямо от предотвратяването на незаконните пристигания в ЕС", обобщи Йохансон. Тя изрази очакване, въпреки че на днешното заседание на европейските вътрешни министри не бе постигнато съгласие по промените в правилата за миграцията, напредък да има съвсем скоро.

По повод одобреното днес от Съвета на ЕС предложение за удължаване до 2025 г. на временната закрила за украинските бежанци тя посочи, че повече от половината от тях вече са започнали работа в приемащите държави. "Почти четири милиона са украинските бежанци в ЕС, поне 750 хиляди от тях вече работят, около 350 хиляди са обхванати от мерки за временна заетост. Според мен числата са дори по-големи и в много от страните в ЕС над половината украинци под закрила са започнали работа", обобщи еврокомисарят, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС