С държавни почести Италия се сбогува с Джорджо Наполитано

В негова чест беше организирана траурна церемония за първи път в аулата на Камарата на депутатите

26.09.2023 | 19:20 Редактор: Михаела Димитрова

Ден на национален траур в Италия. Страната се сбогува с една от големите си политически фигури - Джорджо Наполитано, който е първият държавен глава, избиран два пъти. Наполитано почина в петък на 98-годишна възраст след продължителна хоспитализация в частна клиника в Рим. 

Погребението на Наполитано е с държавни почести. В негова чест беше организирана траурна церемония за първи път в аулата на Камарата на депутатите. 

По време на поклонението в Сената вчера папа Франциск написа, че заслужава жест на благодарност "един велик човек, служил на родината си".

Към опечалените и отдаващи почит се присъединиха настоящият президент на Италия Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони, френският държавен глава Еманюел Макрон, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и други официални лица.

Джорджо Наполитано е роден през 1925 г. по време на управлението на диктатора Мусолини. Учи право в Неапол. 17-годишен се присъединява към съпротивата като участник в комунистическа група, а по-късно, през 1945 постъпва в комунистическата партия и е избран за депутат за първи път през 1953 година.

След разпускането на партията Наполитано се издига на върха с помощта на Демократичната левица. Бил е и член на Европейския парламент. Проявява се като критик на Съветския съюз, особено при съветската инвазия в Афганистан през 1980 г. 

Избран е за доживотен сенатор по времето на президента Карло Чампи. Самият той достига до президентския пост през 2006 г., в период на хронична политическа нестабилност. 

Затова, въпреки че планира да се оттегли, приема да се върне на поста за следващ мандат до оставката си през 2015. Заради извоювания политически авторитет става известен и с прозвището "Крал Джордж". 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС