Италия се прощава с Джорджо Наполитано

Първият държавен глава на Италия избиран два пъти

26.09.2023 | 07:28 Редактор: Толя Стоянова
Италия се прощава с Джорджо Наполитано

Италия се сбогува с Джорджо Наполитано - първият държавен глава, избиран два пъти. В страната е ден на национален траур. Наполитано почина на 98-годишна възраст след продължителна хоспитализация в частна клиника в Рим. Погребението му ще е светско и с държавни почести от 11:30 часа местно време.

За първи път такава церемония ще се състои в аулата на Камарата на депутатите. В Сената, където бе поклонението пред тленните останки на Джорджо Наполитано, за първи път в историята на Италия и на Ватикана, влезе папа. 

След като изрази своята почит, Папа Франциск написа в книгата за посетители: "Спомен и жест на благодарност към един велик човек, служил на родината си". Светската форма на погребението не предвижда религиозен обред, а изказвания на членове на семейството. Ще присъстват президентът на Италия Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони, френският държавен глава Еманюел Макрон, президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер и други официални лица. Погребението ще се излъчи директно от обществената медия РАИ.

Снимка: БГНЕС