Почина Джорджо Наполитано - президентът, променил Италия, Рим обяви национален траур

Италианското правителство реши да проведе държавна погребална церемония

23.09.2023 | 09:40 Редактор: Искра Ангелова
Почина Джорджо Наполитано - президентът, променил Италия, Рим обяви национален траур

Италианските политици отдадоха почит в петък на президента на Италия (2006 - 2015 г.) Джорджо Наполитано, ветеран от няколко правителства, който почина на 98-годишна възраст. Известен със своята умереност и държавническо мислене, Наполитано беше смятан за гарант на стабилността във време на хронични сътресения в италианската политика.

Бившият лидер на Комунистическата партия беше държавен глава в редица правителства в периода 2006-2015 г.

Министър-председателят Джорджия Мелони поднесе "най-дълбоките съболезнования" на кабинета си на семейството на Наполитано. Настоящият президент на страната Серджо Матарела заяви, че Наполитано е водил "важни битки за социалното развитие, мира и прогреса в Италия и Европа".

Папа Франциск в телеграма до вдовицата на Наполитано изрази почитта си към човека, който според него е посветил кариерата си на запазването на "единството и хармонията" в страната си.

Роден през 1925 г. по време на управлението на Мусолини, Наполитано се присъединява към комунистическа съпротивителна група на 17-годишна възраст, след което се присъединява към партията през 1945 г. и е избран за депутат през 1953 г. След разпускането на Комунистическата партия Наполитано се издига на върха на италианската политика с помощта на Демократичната партия на левицата. Той е избран за президент през 2006 г. и заема поста държавен глава в период на хронична политическа нестабилност.

Въпреки че планира да се оттегли след първия си мандат през 2013 г., неубедителните парламентарни избори принуждават Наполитано да се върне на поста до оставката му през 2015 г.

А италианското правителство реши да проведе държавна погребална церемония, като на този ден ще бъде обявен национален траур, съобщи секретарят на Съвета на министрите Алфредо Мантовано, цитиран в местните медии и БГНЕС.

"Поради смъртта на Джорджо Наполитано, разпорежда се националните и европейските знамена да бъдат свалени наполовина върху обществени сгради на цялата национална територия и в италианските дипломатически и консулски мисии в чужбина до дена на държавното погребение. В деня на държавното погребение ще бъде обявен национален траур", се казва в заповедта, подписана от Мантовано.

По-рано председателят на Сената на републиката Игнацио Ла Руса съобщи, че ще се състои гражданска панихида в сградата на горната камара на националния парламент в Рим. Очаква се погребалната церемония да се състои в неделя.

За последен път държавна погребална церемония в Италия беше през юни, когато Силвио Берлускони, който четири пъти оглавяваше националното правителство, почина на 87-годишна възраст.

Снимка: БГНЕС