Ян Марсалек давал задачи на обвинените в шпионаж българи?

Споменатият е бивш изпълнителен директор на Wirecard

26.09.2023 | 18:00 Редактор: Тодор Петров
Ян Марсалек давал задачи на обвинените в шпионаж българи?

Британските власти твърдят, че българските граждани Орлин Русев, Бизер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са участвали в събиране на информация, която да бъде полезна на Русия. Петимата са обвинени, че са извършвали наблюдение на хора и места, набелязани от Русия, между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Бившият изпълнителен директор на Wirecard Ян Марсалек беше споменат във връзка с този случай. Той не е обвинен в никакво престъпление, предаде BBC. Твърди се, че Русев е получил задача от чужбина от лице, известно като Ян Марсалек.

Марсалек е най-известен като австрийския бивш главен оперативен директор на компанията Wirecard, който стана издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на измама. Смята се, че той е избягал през летище южно от Виена, преди да отлети за Беларус с частен самолет. Съобщава се, че сега той е в Русия.

През юли 2023 г. Марсалек се свърза със съд в Мюнхен чрез своя адвокат, първият признак на живот, след като роденият в Австрия изпълнителен директор изчезна преди три години.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аха
преди 6 месеца
Значи има и други, на които трявда да повдигнат обвинение, но ще съдят само българите. Тази история е скалъпена.Освен това, за да си шпионин, трябва да имаш достъп/ да имаш човек с достъп до чувствителна информация. Ако са шпиони, значи някой от UK им е помагал. Него защо не го изправят пред съд?Най-гнусното е, че Хр. Грозев ги натопи. Какви са връзките на Грозев с британските служби? "Журналистът" предупреди тримата *** от сглобката, че руснаците искали да ги убият. Много информиран Грозев Сигнализирай за неуместен коментар