Повдигнаха обвинение на Шакира за укриване на данъци за 6,7 млн. евро

Според властите тя е използвала офшорна компания за избягване на дължимите данъци

26.09.2023 | 18:27 Редактор: Михаела Димитрова
Повдигнаха обвинение на Шакира за укриване на данъци за 6,7 млн. евро

Испанската прокуратура повдигна обвинение срещу певицата Шакира за неплатени данъци на стойност 6,7 милиона евро върху доходи от 2018 г., съобщиха ДПА и АП.

Съд близо до Барселона ще реши дали да започне втори процес за укриване на данъци срещу изпълнителката на хитовете "Waka Waka" и "Hips Don't Lie".  Според властите Шакира е използвала офшорна компания за избягване на дължимите данъци. Певицата е уведомена за обвинението в Маями, където живее. 
 

Предварителното разследване започна през юли след доклад на данъчната служба за две възможни нарушения във връзка с данъка върху доходите и имуществото през 2018 г. 

Шакира трябва да се изправи пред съда в Барселона тази година по други обвинения в укриване на данъци на обща стойност около 14,5 млн. евро в периода 2012-2014 г.  Прокурорът настоява за присъда от осем години и два месеца затвор, както и за глоба в размер на 23,8 млн. евро.  

Певицата многократно е поддържала тезата за своята невинност по първото дело с довода, че през 2012, 2013 и 2014 г. е била длъжна да плаща данъци на Бахамите, а не в Испания. Въпреки това тя междувременно е платила всички данъци плюс лихвите, предаде БТА.

През юли миналата година Шакира отхвърли извънсъдебно споразумение в Испания, където живееше с бившия футболист на Барселона Жерар Пике. Сега двамата са разделени, а Шакира се е преместила в Маями заедно със синовете им.

Снимка: БГНЕС