fallback

Русия иска отново да стане член на Съвета на ООН по правата на човека

Страната беше изключена миналия април, след като армията ѝ нахлу в Украйна

26.09.2023 | 11:10 Автор: Толя Стоянова

Русия претендира да се върне като член на Съвета на ООН по правата на човека в избори, които ще се разглеждат като ключов тест за международната ѝ позиция.

Страната беше изключена от водещия орган на ООН по правата на човека миналия април, след като армията ѝ нахлу в Украйна.

Сега обаче руските дипломати се стремят страната им да бъде преизбрана в Съвета за нов тригодишен мандат, съобщи BBC. Вотът ще се бъде следващия месец.

В документа, видян от ВВС, Русия обещава да намери "адекватни решения на проблеми, свързани с правата на човека" и иска да спре съветът да се превърне в "инструмент, който обслужва политическата воля на една група държави", с което явно има предвид Запада.

Дипломатите казват, че Русия се надява да си върне известно международно доверие, след като бива обвинена за нарушения на човешките права в Украйна и в собствениците си граници.

Последното доказателство за тези нарушения бе представено пред Съвета по правата на човека в понеделник в доклада от неговата анкетна комисия за Украйна.

Ерик Моуз, председател на комисията, заяви, че има продължаващи доказателства за военни престъпления, включително изтезания, изнасилвания и атаки срещу цивилни.

В отделен доклад преди две седмици от специалния докладчик на ООН за Русия Мариана Кацарова се казва, че ситуацията с правата на човека в Русия също се е "влошила значително", като критиците на инвазията са били подложени на произволни арести, изтезания и малтретиране.

Четете цялата статия в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback