Русия обвини правителството на Косово за кръвопролитията: Има заплаха от етническо прочистване

"Северните общини от месеци са на ръба на хуманитарна катастрофа", заявява Москва

25.09.2023 | 21:50 Редактор: Искра Ангелова
Русия обвини правителството на Косово за кръвопролитията: Има заплаха от етническо прочистване

Русия обвини правителството на Косово за смъртоносния сблъсък между властите и въоръжени лица близо до сръбската граница, като предупреди, че "кръвопролитието" може да излезе извън контрол.

"Няма никакво съмнение, че вчерашното кръвопролитие е пряко и непосредствено следствие от курса на така наречения "министър-председател" Албин Курти да подстрекава към конфликт", заяви руското външно министерство, като предупреди, че опитите за ескалиране на ситуацията могат да доведат "целия балкански регион до опасна пропаст".

Москва заяви, че косовската полиция "отдавна се е дискредитирала поради системните наказателни акции срещу сръбската общност".

"Тежко въоръжените отряди на специалните сили, които са запълнили неалбанските райони, остават основното оръжие за изтласкване на сърбите от Косово", заяви външното министерство, цитирано от БГНЕС.

Във връзка със забраната за внос на стоки от централна Сърбия Москва заяви: "Северните общини от месеци са на ръба на хуманитарна катастрофа".

"Съществува пряка заплаха от възобновяване на етническото прочистване, практикувано по-рано от косовските албански радикали", добави външното министерство.

Снимка: БГНЕС