Тихановска пред Bulgaria ON AIR: Хората в Беларус живеят както по времето на Сталин

"Лукашенко въвлече държавата ни във война, оркестрира миграционна криза", каза лидерът на опозицията на Беларус в изгнание

23.09.2023 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

В Украйна, Русия се бие с танкове, а в Беларус - с пропаганда. Това каза в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова лидерът на опозицията на Беларус в изгнание Светлана Тихановска.

Преди дни тя говори пред ЕП в Страсбург, където помоли евродепутатите да подкрепят гражданското общество в страната  и интеграцията на Беларус в Европа и да се окаже повече натиск върху президента Лукашенко чрез санкции.

От 2020 година, когато опозицията оспори резултатите от президентските избори, на които Тихановска се яви като опонент на Лукашенко, започнаха масови протести в страната, след които мнозина бяха задържани.

"Хората в Беларус живеят както по времето на Сталин. Всеки ден по 20 души биват задържани – всеки ден. Хората са принудени да правят т. нар. "видеа със самопризнания", в които казват "Да, виновен съм, против Лукашенко съм, простете ми" и т.н. Хората биват унижавани. Лукашенко се опитва да контролира хората чрез страх", коментира тя.

"Нашите основни цели са да освободим политическите затворници, бройката им в момента стига до 5000, да проведем свободни и честни избори в страната ни и да доближим Беларус до Европа. Може би първото нещо, което трябва да се направи, е да се започне специално разследване на престъпленията на Лукашенко - престъпления срещу хора, които измъчва. Той въвлече държавата ни във война, оркестрира миграционна криза, а отстрани изглежда сякаш не е виновен, защото международното право не му търси отговорност", категорична е Тихановска.

Цялото интервю на Милена Милотинова със Светлана Тихановска - вижте днес от 17:30 часа в предаването "Брюксел 1". Специален гост в предаването днес е и вицепрезидентът Илиана Йотова.