Снимки на Луната разкриват кратер, по-дълбок от Гранд каньон

Ново изображение на НАСА показва Южния полюс като призрачен

22.09.2023 | 23:00 Редактор: Михаела Димитрова
Снимки на Луната разкриват кратер, по-дълбок от Гранд каньон

Южният полюс на Луната изглежда призрачен на ново изображение, в което са използвани снимки от две различни камери на НАСА в орбита около Луната.

National Geographic, в координация с НАСА, сподели невиждано досега композитно изображение с висока разделителна способност на лунния южен полюс с подробна придружаваща карта на местата за кацане на Артемида 3.

Това поразително изображение на района на южния полюс на Луната е съставено от поредица снимки, направени от Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) - мрежа от камери, монтирани на Lunar Reconnaissance Orbiter на НАСА, който обикаля около Луната от юни 2009 г., и ShadowCam - финансиран от НАСА инструмент на Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO) на Корейския институт за аерокосмически изследвания. Според изявление на агенцията ShadowCam е 200 пъти по-чувствителна към светлината от използваните досега лунни камери на НАСА.

Ето и официалното съобщение на НАСА и NatGeo: "В тази зашеметяваща мозайка се разкрива вътрешността на кратера Шакълтън близо до южния полюс на Луната. Самият кратер е заснет от ShadowCam - инструмент на НАСА, предназначен да надникне в сенчестите части на лунната повърхност, който обикаля около Луната от почти една година на южнокорейския космически апарат "Данури". Околните области са заснети от камерата на Лунния разузнавателен орбитален апарат. На това изображение се виждат части от три от 13-те потенциални района за кацане на астронавти по време на "Артемида 3"."

Кратерът Шакълтън се простира на около 20 км ширина и 1,3 км дълбочина, което го прави по-дълбок от Гранд Каньон, според Центъра за лунна наука и изследване.

Заедно с мозаечното изображение на кратера Шакълтън National Geographic публикува топографска карта на южния лунен полюс, на която са показани потенциалните места за кацане на Артемида 3 в региона.

Изглежда, че всички погледи са насочени към нашия самотен спътник тези дни, особено след като през последните няколко седмици в новините се появи историческата мисия на Индия "Чандраян-3" на южния лунен полюс.

Още на 23 август 2023 г. Индия стана първата страна, която приземи космически апарат близо до южния полюс на Луната по време на мисия на стойност 77 млн. долара, която позволи на космическата ѝ програма да стане едва четвъртата в историята, осъществила меко лунно кацане след САЩ, бившия Съветски съюз и Китай. След двуседмична мисия за изследване на околността и провеждане на експерименти спускаемият апарат "Викрам" и марсоходът "Прагян" преминаха в режим на заспиване при залез слънце, за да се надяват да се събудят отново на 22 септември, информира dnes.bg.

И Китай, и САЩ искат да изпратят човешки екипажи на южния полюс на Луната. Китай планира мисия не по-рано от 2030 г., докато НАСА планира да приземи екипаж от астронавти близо до южния полюс на Луната не по-рано от 2025 г., което ще бъде първата човешка мисия на Луната от над 50 години.

Снимка: БГНЕС, архив