Голяма стъпка напред: НАСА успя да генерира кислород на Марс

Засега то е достатъчно, за да може малко куче да диша в продължение на 10 часа

17.09.2023 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Голяма стъпка напред: НАСА успя да генерира кислород на Марс

Марсоходът на НАСА Perseverance направи немислимото. Или поне едно малко устройство на марсохода е направило това. Устройството, известно само като MOXIE, е успяло да докаже, че можем да генерираме кислород на Марс, използвайки атмосферата на планетата, концентрирана върху CO2, предаде BGR.

Тази технология е огромна придобивка и успехът на тази история може да помогне да се проправи път за бъдещо генериране на кислород на Червената планета - нещо, което би направило дългосрочното изследване на планетата много по-възможно.

MOXIE, който всъщност е известен като Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, е показал, че може да генерира кислород на Марс 16 пъти подред, твърди докладът. Освен това НАСА твърди, че през последните две години, докато е била провеждана тази мисия, малкото устройство е генерирало достатъчно кислород, за да може едно малко куче да диша в продължение на 10 часа.

Макар че това не е достатъчен кислород, за да могат изследователите да започнат да тичат свободно по планетата, това е хубав напредък, който може да бъде разширен в бъдеще, за да се създадат по-ефективни системи за генериране на кислород на Червената планета, пише БГНЕС.

Възможността за генериране на кислород и дори на изкуствена гравитация би била от жизненоважно значение за дългосрочните мисии на планети като Марс. Този експеримент на MOXIE само доказва, че науката е готова да направи това и с малко късмет и много упорита работа може да видим пилотираната мисия на НАСА до Марс, предвидена за 2030 г., която действително ще се възползва от някои наистина страхотни технологии.


1
3 rate up comment rate down comment 1
Милена
преди 7 месеца
Американците движат прогреса, а руснаците като не могат нищо да направят, РУШАТ!Една кола не направиха като хората, само оръжия правят и убиват с тях хора!РУСНАЦИТЕ с оръжия РЕКЕТИРАТ света! Сигнализирай за неуместен коментар