Обвиниха партията на Льо Пен в злоупотреба с евросредства

Марин Льо Пен и още 23-ма членове от нейната партия трябва да бъдат изправени пред съда

22.09.2023 | 22:12 Редактор: Михаела Димитрова
Обвиниха партията на Льо Пен в злоупотреба с евросредства

Прокуратурата в Париж заяви в петък, че лидерът на крайната десница Марин Льо Пен и още 23-ма членове на нейната партия трябва да бъдат изправени пред съда заради предполагаема злоупотреба със средства на ЕС, което доведе до финализиране на седемгодишно разследване.

Парижката прокуратура започна разследването през декември 2016 г., като заяви, че то има за цел да установи дали тогавашният Национален фронт е използвал пари, предназначени за парламентарни сътрудници на ЕС, за да плаща на служители, които са работили само за партията.

На депутатите от ЕС се отпускат средства за покриване на разходи, включително за техните асистенти, но не е предвидено да ги използват за партийни разходи.

Прокуратурата съобщи, че е проверено положението на около 49 асистенти за период, обхващащ три мандата на парламента на ЕС - от 2004 г. до 2016 г.

Поводът е доклад на парламента, който е забелязал, че някои асистенти са заемали високи постове в партията на Льо Пен - сега известна като Национален сбор (RN) - които са изглеждали несъвместими с работата им в парламента на пълен работен ден.

RN отрича да е извършила каквото и да било нарушение.

"Оспорваме тази позиция, която изглежда е погрешно разбиране за работата на опозиционните депутати и техните помощници, която е преди всичко политическа", заяви партията в изявление за АВС.

Льо Пен се изправи два пъти срещу Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори във Франция - през 2017 г. и 2022 г., и е широко смятана за фаворит на следващите през 2027 г.

Тя е изправена пред потенциална присъда от 10 години затвор, глоба от един милион евро и - тъй като е изборно длъжностно лице - лишаване от право да заема публична длъжност за 10 години, ако обвиненията се докажат, съобщиха от прокуратурата, предаде БГНЕС.

Съдиите ще трябва да решат дали да приемат искането на прокуратурата за съдебен процес или не.

Снимка: БГНЕС