Беларус започва военни учения, Украйна се подготвя за ответен удар

Ако заплахата нарасне, Генералният щаб на украинските въоръжените сили ще прехвърли допълнителни сили по границата

21.09.2023 | 10:30 Редактор: Елеонора Танева
Беларус започва военни учения, Украйна се подготвя за ответен удар

От 22 до 26 септември в Беларус ще се проведат военни учения. Украйна повишава бдителността си по границата и подготвя силите си за евентуален адекватен отговор.

Източник: Министерство на отбраната на Република Беларус , коментар на командващия Обединените сили на въоръжените сили на Украйна Сергей Наев

Министерството на отбраната на Беларус съобщи, че Въоръжените сили на Беларус ще бъдат домакини на двустранно комплексно учение. Целта на учението е да се подобри нивото на готовност на органите за военно командване и управление на оперативните формирования за осигуряване на непрекъснат контрол на подчинените сили и средства по време на бойни действия.

Ученията ще се проведат на различни полигони и терени, главно в Брестка, Гродненска и Минска област в Беларус.

Военното министерство уточнява, че при разработването на концепцията на учението са взети предвид "съвременните подходи за използване на войски, основани на опита от съвременните въоръжени конфликти", пише "Украинская правда".

Командващият Обединените сили на Въоръжените сили на Украйна Сергей Наев отбеляза, че във връзка с военните обучения в Беларус, авиацията и комбинирани въоръжени части на Украйна са готви да отговорят. 

"Това, разбира се, не създава военна заплаха, но има определен риск. Затова, ние от своя страна, повишаваме бдителността си и подготвяме силите си за адекватен отговор. Това е нормална военна практика. Ако заплахата нарасне, Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна ще прехвърли допълнителни сили. Това е проста военна аритметика: нашите сили трябва да са достатъчни, за да неутрализират военната заплаха", уточни Наев.

Снимка: БГНЕС