Гутериш за климатичната криза: Човечеството отвори портите на ада

Ужасяващите горещини имат тежки последици, каза генералният секретар на ООН

20.09.2023 | 21:57 Редактор: Вяра Димова
Гутериш за климатичната криза: Човечеството отвори портите на ада

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш отправи предупреждение за климатичната криза, като заяви: "Човечеството отвори портите на ада", предаде "Анадолската агенция".

"Ужасяващите горещини имат тежки последици, разтревожените земеделски стопани наблюдават как реколтата е отнесена от наводненията, горещините пораждат болести, а хиляди хора бягат от страх, докато бушуват исторически пожари", каза Гутериш на срещата на върха за амбициите в областта на климата в централата на ООН в Ню Йорк.

Срещата на върха има за цел да ускори глобалните действия в областта на климата на правителствата, бизнеса, финансите, местните власти и гражданското общество, като демонстрира общ ангажимент за преминаване към икономика, основана на възобновяемата енергия.

Гутериш заяви, че действията в областта на климата са занижени спрямо мащаба на предизвикателството, и предупреди, че без значителни промени глобалната температура е на път да се повиши с 2,8 градуса, което той определи като път "към опасен и нестабилен свят", пише БГНЕС.

Ръководителят на ООН насърчи световните лидери да предприемат спешни действия за намаляване на емисиите. "Преминаването от изкопаеми горива към възобновяеми енергийни източници се случва, но ние изоставаме с десетилетия", добави Гутериш.

Снимка: БГНЕС