Сериозни глоби и затвор за жените в Иран, които не носят хиджаб

Членовете на парламента гласуваха нов закон, действащ три години

20.09.2023 | 15:40 Редактор: Вяра Димова
Сериозни глоби и затвор за жените в Иран, които не носят хиджаб

Драконовски мерки, включително глоби и лишаване от свобода, ще се прилагат в Иран в бъдеще за жени, които нарушават строгото изискване за носене на хиджаб, предаде ДПА.

Членовете на парламента гласуваха за въвеждане на спорен закон, който ще действа пробно за период от три години, съобщи иранската агенция ИРНА. Реформата в последния си вариант служи за налагането на строги наказания при неспазването на иранските изисквания за облеклото. В крайни случаи нарушителите могат да получат до 15 години затвор и глоби на стойност повече от пет хиляди евро, а жените с чуждестранен произход могат да бъдат изгонени от страната.

Известните личности ще бъдат наказвани особено строго за нарушения, като законопроектът предвижда забрана за професионална дейност до 15 години, а съдебната власт може да конфискува и една десета от имуществото им. 

По време на неотдавнашната вълна от протести през есента миналата година, предизвикана от смъртта на Махса Амини, иранска кюрдка, арестувана от иранската нравствена полиция за това, че не е носела правилно забрадката си, много филмови дейци демонстрираха своята солидарност с женското движение, припомня БТА.

Преди месец правителството внесе законопроекта и с помощта на политическа маневра комисия одобри наказателната реформа без гласуване в пленарната зала на парламента. Като последна стъпка реформата сега ще бъде представена в Съвета на пазителите - контролен орган, съставен от консервативни духовници и юристи.

Снимка: БГНЕС