13 месеца Илиана Иванова ще бъде българският еврокомисар, идва у нас до края на септември

МС решава кой ще я замени в Сметната палата

19.09.2023 | 18:58 Редактор: Елеонора Танева

Илиана Иванова официално е новият еврокомисар от България. Съветът на Европейския съюз съобщи, че назначението е по общо съгласие с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Иванова заменя на поста Мария Габриел, която сега е вицепремиер и външен министър. В Еврокомисията Иванова ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Новият ни еврокомисар става част от Европейската комисия до края на мандата ѝ, който изтича на 31 октомври 2024 г. Миналата седмица Илиана Иванова беше подкрепена от огромно мнозинство в Европейския парламент, след като премина успешно изслушване пред две комисии. За нея гласуваха 522-ма от евродепутатите, против бяха само 27, а 51 се въздържаха при тайния вот.

Преди назначаването ѝ на новия пост Иванова беше българският представител в Европейската сметна палата в Люксембург. Преди това беше и представител на страната ни в Европарламента, избрана през 2009 г. с листата на ГЕРБ и съответно член на групата на Европейската народна партия. В Сметната палата работи от 2013 г. Процедурата наложи бързо да подаде оставката си от тази институция, за да може да встъпи в длъжност като еврокомисар. 

Кой ще я замени в палатата трябва трябва да реши българското правителство. След одобрението ѝ в Европарламента преди седмица Илиана Иванова обяви намерение за активизиране на срещите с българските институции, научни и учебни центрове и да дойде у нас по възможност до края на месеца. 

"Да дойда в България, да се срещна с всички институции, които са важни, с ресорните министри, училища, научно-изследователски институции. Надявам се да успеем да осъществим максимално много срещи, така че ще имаме достатъчно събития", заяви на 12 септември Иванова. 

Сред акцентите е продължаването на подкрепата и сътрудничеството с Украйна. Иванова очаква скоро в Киев да се открие офис на програмата "Хоризонт Европа", която е сред водещите европейски инициативи в областта на научните изследвания и иновациите. 

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС