Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

120 милиарда евро е портфейлът на Илиана Иванова

Къде са проблемите при усвояването на еврофондовете?

11.09.2023 | 12:00 Редактор: Таня Харизанова

120 милиарда евро е портфейлът на Илиана Иванова.

Според нея пейзажът на изследванията и иновациите в ЕС остава фрагментиран, инвестициите в него са под целта от 3 на сто от БВП.

Къде са проблемите при усвояването на еврофондовете до момента в този сектор?

В студиото в Страсбург разговор с евродепутатите Ева Майдел и Радан Кънев за предаването „Брюксел 1“.

Радан Кънев: “Средствата са изцяло конкурентни, не са средства, които се полагат на определени държави. Конкретни бизнеси или образователни институции се конкурират, за да получат това финансиране. За съжаление не можем да кажем, че българският бизнес е особено успешен в това отношение. Представянето на г-жа Иванова беше много силно, неклиширано. Би било добре това да даде тласък на българските образователни институции и българския бизнес, особено на обединения на университети и индустриални предприятия. Тя сложи сериозен акцент на университетските обединения. Това особено интересува нашите университети. Според мен присъствието на български еврокомисар – преди Мария Габриел, сега Илиана Иванова, би трябвало да се разглежда като предимство на България. Да не се допуска излишно фаворизиране на западни институции и бизнес“.

Има ли концентрация на средства в определени компании?

Ева Майдел: „Смятам, че не трябва да се фокусираме толкова много в средствата, а в продукта, който тези средства създават. Моят въпрос е към европейските граждани. Колко са големите, световно известните иновации, които са създадени в Европа в технологичната сфера днес. Ние имаме едни от най-добрите изследователи, разполагаме в Европа с множество патенти, но сме слаби в маркетинга на съответния продукт. Това се вижда като проследим къде е европейската икономика днес и къде е била преди 15 години. Ако погледнете държавите от еврозоната и американската икономика, големината на икономиките е почти съпоставима. Имаме нужда да рестартираме европейската икономика с нов тип иновации. Важно е тези средства да бъдат по-таргетирани, да помислим, кои са нашите истински приоритети“.

Целия разговор гледайте във видеото!