България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Илиана Иванова пое поста на Мария Габриел - какви проблеми очерта и за какво ще се бори?

Веднага започваме работа по проблемите, защото нямаме много време, заяви българският еврокомисар

13.09.2023 | 08:02 Редактор: Тодор Петров

Европейският парламент одобри кандидатурата на Илиана Иванова за еврокомисар на мястото на Мария Габриел. Ресорът, който тя поема, е иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж. Илиана Иванова ще бъде еврокомисар няколко месеца, тъй като догодина ще има избори за нов европейски парламент. Изслушването на Илиана Иванова проследи нашият колега и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова.

Илиана Иванова бе избрана с голямо мнозинство с гласовете на 522-ма евродепутати. При тайния вот 27 евродепутати бяха против, а 51 се въздържаха. Предстои формално Съветът на ЕС да подпише назначението на Илиана Иванова за еврокомисар, а тя да подаде оставка от европейската сметна палата. Българското правителство ще реши кой ще я наследи на този пост.

Пред журналисти Илиана Иванова изтъкна важността на нейния ресор и изяви амбиция Европа да има водеща роля в областта на иновациите, но изрази съжаление, че бюджетът за това е недостатъчен. От думите ѝ стана ясно, че 100 млрд. евро е годишният дефицит в Европа по отношение на иновациите и научните изследвания, посочи Милотинова в ефира на "България сутрин".

Иванова посочи, че в тази област България се намира в дъното на таблицата в ЕС, но амбицията ѝ е да помогне на българските учени и научни организации да наваксат в тази област. В края на септември се очаква тя да се срещне в България с представители на научните организации.

"Предстоят срещи, на които да очертаем проблемите, които не са малко, и веднага да започваме работа по тях, защото нямаме много време. Оставащата част от мандата е само една година", отбеляза Иванова.

В ексклузивно интервю за "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас говори за шансовете на България за влизане в Шенген, за възможностите за подпомагане от ЕС при наводнения. Новината от вчера е, че Гърция получава от ЕС 2,2 млрд. евро за справяне с щетите от наводненията.

Схинас говори пред екипа ни също за шансовете на РСМ да започне преговори за членство в ЕС, както и за гръцкия опит със Скопие. Интервюто със Маргаритис Схинас може да гледате тази събота от 17:30 часа в предаването "Брюксел 1".

Вижте повече по темата във видеото.