fallback

ЕК предложи удължаване на срока за временна закрила на бягащи от Украйна

Сегашният ѝ срок е 4 март 2024 г., предложението е до 3 март 2025 г.

19.09.2023 | 16:05 Автор: Михаела Кирилова

Европейската комисия предлага срокът на временната закрила за хората, бягащи от агресията на Русия срещу Украйна, да се удължи допълнително до 3 март 2025 г. Сегашният ѝ срок е 4 март 2024 г. Удължаването ще даде сигурност и подкрепа за над 4 млн. души, ползващи се със закрила в целия ЕС. Предложението на ЕК трябва да бъде прието от Съвета.

ЕС задейства Директивата за временната закрила на 4 март 2022 г. с единодушно решение на държавите членки и тя беше автоматично удължена с една година. Комисията смята, че предпоставките продължават да са налице и поради това мярката следва да бъде удължена като отговор на нестабилната ситуация, която все още не дава възможност на лицата, ползващи се с временна закрила в ЕС, да се завърнат безопасно и трайно.

Със задействането на временната закрила, само седмица след бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна, държавите членки демонстрираха безпрецедентна солидарност с украинския народ като не само приеха бягащите от войната украинци, но и положиха целенасочени усилия за приобщаването им в обществото, предаде БГНЕС.

"Докато е необходимо, Европейският съюз ще подкрепя Украйна - солидарност, която беше олицетворена от предоставянето на статут на незабавна закрила за всички, бягащи от войната на Русия. Днес, когато войната продължава, призоваваме държавите членки да се обединят още веднъж и да удължат временната закрила за още една година", заяви заместник-председателят на ЕК Маргаритис Схинас. 

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Свят
fallback