В Либия 150 деца са отровени от замърсената вода

Министърът на околната среда посочи също необходимостта от евакуация от наводнените райони

17.09.2023 | 14:35 Редактор: Михаела Кирилова
В Либия 150 деца са отровени от замърсената вода

Броят на децата, отровени от замърсена вода след наводненията в североизточния либийска град Дерна, достигна 150, заяви министърът на околната среда на базираното в Триполи Правителство на националното единство Ал Джазира Ибрахим ал-Араби Мунир. По-рано ръководителят на Либийския национален център за контрол на заболяванията Хайдар ас-Сайх съобщи за 55 случая на отравяне сред деца.

Мунир посочи също необходимостта от евакуация от наводнените райони. Той допълни, че кладенците са замърсени в резултат на покачването на нивото на водата. В светлината на нарастващия брой жертви министърът също така призова обществеността да се въздържа от използване на кладенци поради тяхното замърсяване.

Ситуацията в Дерна е катастрофална, много трупове има в морето и под отломките, твърдят властите. Според местния клон на Червения полумесец броят на загиналите в резултат на наводненията в източна Либия е надхвърлил 11 000, а около 20 000 са в неизвестност, предаде БГНЕС. 

Според Международната организация по миграция (МОМ) над 38 000 души са напуснали райони в североизточна Либия, засегнати от наводнения.

Снимка: БГНЕС