Талибаните задържаха 18 служители на неправителствена организация за "разпространение на християнството"

Според организацията служители им са отведени в Кабул

16.09.2023 | 12:45 Редактор: Михаела Кирилова
Талибаните задържаха 18 служители на неправителствена организация за

Талибаните са задържали 18 служители, включително един чужденец, от неправителствена организация, регистрирана в Швейцария и работеща в Афганистан, съобщиха от групата с нестопанска цел, предаде Асошиейтед прес.

Неправителствените организации са подложени на по-строг контрол, откакто талибаните се върнаха на власт в страната преди две години. Талибаните въведоха строги мерки и забраниха на афганистанските момичета да учат след шести клас, както и да имат обществен живот и да работят, включително в неправителствени организации. 

"Международната мисия за подпомагане" (ММП) заяви, че талибани са отвели този месец 18 нейни служители от офиса й в централната провинция Гор. Според групата 18-те задържани са били отведени в Кабул. 

"Не сме наясно с обстоятелствата и не сме уведомени за причината за задържането на нашите служители", се казва в изявлението.

Местните медии, цитирайки Абдул Уахид Хамас, говорител на губернатора на провинцията, съобщиха, че чужденецът е гражданин на САЩ и че служителите са задържани за "разпространение и популяризиране на християнството", предаде БТА.

Снимка: БГНЕС