Посланикът на САЩ в Москва посети обвинения в шпионаж американски журналист

Еван Гершкович беше задържан в края на март в град Екатеринбург

15.09.2023 | 21:29 Редактор: Михаела Кирилова
Посланикът на САЩ в Москва посети обвинения в шпионаж американски журналист

Посланикът на САЩ в Москва Лин Трейси посети в следствения изолатор "Лефортово" задържания в Русия американски журналист Еван Гершкович, който е в предварителния арест по обвинения в шпионаж, предаде ТАСС.

"Посланик Трейси посети кореспондента на вестник "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович в Лефортовския затвор", се казва в публикация на американското посолство в Москва в социалната мрежа "X".

Дипломатическото представителство посочи, че Гершкович "следи новините", включително предстоящото участие на родителите му в прояви в ООН.

Пресцентърът на руската Федерална служба за сигурност отбеляза, че Гершкович, "действайки по поръчка на американската страна, е събирал представляващи държавна тайна сведения за дейността на едно от предприятията от отбранителната индустрия на Русия".

Във връзка с това журналистът беше задържан в края на март в град Екатеринбург, а срещу него беше образувано дело за шпионаж. Засега той остава в ареста. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че срещу Гершкович има неопровержими улики.

Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков потвърди, че Русия е одобрила консулската молба за посещение при Гершкович, който отрича всички обвинения, отбелязва Ройтерс, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС