САЩ санкционираха още 150 физически лица и компании, които подкрепят Путин

Целта е да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки

15.09.2023 | 07:10 Редактор: Михаела Кирилова
САЩ санкционираха още 150 физически лица и компании, които подкрепят Путин

САЩ добавиха в санкционния си списък още 150 физически лица и компании, които подкрепят руския президент Владимир Путин, съобщиха Държавният департамент и Министерството на финансите на САЩ, цитирани от ДПА.

Целта е "да се вземат на прицел руските вериги за военни доставки и да се лиши Путин от оборудването, технологиите и услугите, които са му нужни, за да води варварската си война срещу Украйна", заяви министърът на финансите Джанет Йелън.

Отговорност ще се търси и от онези, които са се възползвали от руската инвазия в съседна Украйна и от близостта си с Кремъл. Много от санкциите са насочени пряко към руската промишленост. В списъка на санкционираните са включени производителят на вагони "Трансмаш", автомобилостроителите "Автоваз" и "Москвич", както и производителят на самолетни двигатели "Союз" в Москва.

На санкции са подложени и компании от трети страни, като например две турски фирми, за които се смята, че доставят части за строителството на дронове в Русия. В резултат на санкциите активите на посочените лица и компании в САЩ са блокирани, а на американски граждани или хора, пребиваващи в САЩ, е забранено да правят бизнес с тях, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС