Путин: Няма да нарушим никакви споразумения, отнасящи се до Северна Корея

"Страната е наш съсед и ние трябва да изграждаме добри отношения", заяви руският президент

15.09.2023 | 15:18 Редактор: Михаела Кирилова
Путин: Няма да нарушим никакви споразумения, отнасящи се до Северна Корея

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия няма да наруши никакви споразумения, отнасящи се до Северна Корея, предаде Ройтерс.

Путин каза това, след като се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен Ун тази седмица в руския Далечен изток. Русия, която подкрепя санкциите срещу Северна Корея, многократно заявява, че желае да задълбочи отношенията си с Пхенян. Южна Корея и САЩ обявиха, че каквито и да било военни сделки между Путин и Ким ще нарушат санкциите на ООН срещу Северна Корея.

"Северна Корея е наш съсед и ние трябва, по един или друг начин, да изграждаме добросъседски отношения с нашите съседи. Да, има някои специфични неща, свързани с Корейския полуостров. Ние обсъждаме това, обсъждаме го открито, никога не нарушаваме нищо и в този случай няма да нарушим нищо", каза Путин.

Кремъл заяви, че Русия и Северна Корея не са подписвали никакви споразумения по военни въпроси или в други области по време на посещението на Ким Чен Ун в Русия тази седмица.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред журналисти, че не е имало план за подписване на официални споразумения при посещението, по време на което Ким Чен Ун води разговори на четири очи с президента Владимир Путин.

Севернокорейският лидер, който все още е в Русия, разгледа предприятие за производство на руски изтребители, което е обект на западни санкции.

Вашингтон и неговите съюзници се опасяват, че посещението му може да укрепи руските военни в Украйна и да подсили ракетната програма на Пхенян, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС