Ракети, медицина, Космос: За какво си говориха Путин и Ким Чен Ун

Лидерите на Русия и Северна Корея се видяха на четири очи и инспектираха космическия ракетен комплекс "Союз-2"

13.09.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Историческа среща на президента на Русия Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Ръководителите на двете страни разговаряха на четири очи и инспектираха стартовия комплекс на космическия ракетен комплекс "Союз-2".

Ким пристигна с бронирания си влак от Северна Корея за официалната си среща с Владимир Путин. Той слезе на гарата на Восточний в Амурска област. Путин пък пристигна на космодрума "Союз-2" от икономическия форум във Владивосток. След срещата на двамата лидери беше съобщено, че Русия е готова, ако Северна Корея желае, да обучи астронавти от комунистическата страна.

Комунистическият лидер се е интересувал живо от възможностите за сътрудничество в медицината и образованието.

"Ние виждаме, че в момента Русия търси съюзници и тя е изолирана, което я кара да гледа към такива съюзници като Северна Корея. Очевидно е, че сътрудничеството между двете държави в бъдеще ще се задълбочава. Второто, което очаквам, е разширяване на ядрения чадър на Русия", коментира доц. Искрен Иванов от Сеул.

Лидерът на КНДР е проявил голям интерес към ракетните технологии. Русия пък ще помага на Северна Корея да строи сателити. Историческата им среща беше предшествана от изстрелване на две балистични ракети и пускането на ядрена подводница от страна на Северна Корея.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС