България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изолираната Русия търси съюзници като КНДР, ключови са ядрените оръжия

"Преди войната Путин гледаше на Ким Чен Ун като на екзотичен и нерационален герой", каза доц. Искрен Иванов

13.09.2023 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова

Руският президент Владимир Путин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха на руския космодрум "Восточний".

"От тази среща очаквам две неща - да се задълбочат обученията между Русия и Северна Корея. В момента Русия търси съюзници и тя все повече е изолирана от международната общност, което я кара да гледа към такива режими като в КНДР. Другото, което аз очаквам, е разширяване на ядрения чадър на Русия - тя ще се опита от една страна да снабдява с ядрени технологии Северна Корея, да помага в развитието на нейния ядрен потенциал, а от друга страна пък КНДР ще се ангажира да предоставя въоръжение на Русия", каза политологът доц. Искрен Иванов от Сеул за "България сутрин".

Според него ключов фактор са ядрените оръжия.

"Истината е, че Русия разполага с най-големия ядрен арсенал в света, но също така е факт, че тя е част от многостранни формати, които я ограничават по отношение на употребата на ядрено оръжие. Тя е част от онова семейство на ядрените сили, където мотото е: "Използваме ядрено оръжие за сдържане, а не за да атакуваме". А при Северна Корея не е така, тя е изцяло изолирана от света, не участва в никакви многостранни споразумения за ядрени оръжия и по отношение на това тя е значително свободна", допълни доц. Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите му Русия се опитва да ревизира международния ред такъв, какъвто е бил след края на Втората световна война.

"За мен идеята за меката дипломация, за санкциите спрямо Русия, спрямо режими като този в Северна Корея, е непродуктивна. Санкциите не работят и заради това е необходимо да се тръгне към по-твърди стъпки - пълна изолация на тези страни. Светът вече се раздели на две, живеем в условията на Студена война и ако тези държави искат да развиват такова сътрудничество, което се основава на ядрен блъф, то е добре да го правят в другата сфера", категоричен е политологът.

Той припомни, че се говори, че БРИКС щял да измести ЕС и НАТО: "Но как може БРИКС да измести НАТО, като там не съществуват механизми за военно-политическа интеграция? Още повече, че в БРИКС има страни като Индия, които са икономически гиганти и не искат да си развалят отношенията със Запада. Сближаването между Русия и КНДР започна сега, когато Русия се видя изолирана, след като нападна Украйна. Дотогава Путин гледаше на Ким Чен Ун като екзотичен герой, който не е рационален."

Доц. Иванов отбеляза, че Китай е против използването на ядрени оръжия в тази война.

"Ключовото в една война са технологиите, а нито Русия, нито КНДР разполагат с технологии. Дори Украйна успява да неутрализира иранските дронове с помощта на САЩ", добави той.

Гледайте целия разговор във видеото.