ЕК ще изпрати на Либия спешна помощ заради щетите предизвикани от наводнението

Отпуснати са първоначално 500 000 евро хуманитарна помощ за справяне с най-спешните нужди

13.09.2023 | 14:56 Редактор: Михаела Димитрова
ЕК ще изпрати на Либия спешна помощ заради щетите предизвикани от наводнението

Европейската комисия съобщи, че изпраща на Либия спешна помощ по механизма на ЕС за гражданска защита заради щетите, предизвикани от бурята в последните дни.

Отбелязва се, че вчера либийските власти са потърсили международна помощ чрез представителството си към ООН в Женева. Германия, Румъния и Финландия вече са предложили значителна помощ от палатки, полеви легла и одеяла, 80 генератора за ток, храни, резервоари за вода. ЕС е готов да съгласува предоставянето на допълнителни предложения за помощ, допълва комисията.

Отпуснати са първоначално 500 000 евро хуманитарна помощ за справяне с най-спешните нужди на хората в Либия, засегнати от бурята "Даниел". Финансирането ще бъде за животоспасяващи здравни, водопроводни и санитарни доставки.

Комисията отбелязва, че заради бурята два язовира в либийския град Дерна са били разрушени, а наводненията са отнесли цели квартали, мостове и пътища. По предварителни оценки в наводненията са загинали над 5000 души, 9800 все още са в неизвестност, а 20 000 са били принудени да изоставят домовете си.

След 2011 г., когато бе свален и убит ръководителят на страната Муамар Кадафи, ЕС е предоставил помощ на нуждаещи се хора в Либия за над 89 милиона евро. Либия получава помощ от ЕС за развитие и ранно възстановяване, добавя ЕК, цитирана от БТА.

Снимка: БГНЕС