Фон дер Лайен очерта бъдещето пред Европейския съюз и преките заплахи

"Европа е отворена за конкуренция, а не за надпревара за достигане на най-ниски равнища", категорична бе тя

13.09.2023 | 13:36 Редактор: Михаела Димитрова

България да бъде незабавно приета в Шенген. За това призова председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на годишната си реч за състоянието на Европейския съюз.

В продължение на малко повече от час тя направи преглед на постиженията през изминалата година, обобщи предизвикателствата и представи приоритетите за предстоящата година, както в рамките на Европа, така и извън нея.

Акцентите - бъдещото на Украйна, на Западните Балкани и на Молдова е в Европейския съюз .Прекратяване на нелоялните търговски практики на Китай, които са попречили на редица предприятия в ЕС.

"Укрепихме защитата на границите. Европейските агенции засилиха сътрудничеството си с държавите членки. И искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането. България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече!", призова Фон дер Лайен.

"Справедливостта в световната икономика е толкова важна — защото засяга живота и поминъка. Цели отрасли и общности зависят от нея. Затова трябва да сме наясно с рисковете, пред които сме изправени. Нека вземем за пример сектора на електрическите превозни средства. Той е от решаващо значение за екологичната икономика, с огромен потенциал за Европа", каза още председателят на ЕК.

"Световните пазари обаче в момента са наводнени с по-евтини китайски електрически автомобили. А цената им се поддържа изкуствено занижена чрез огромни държавни субсидии. Това изкривява пазара ни. И тъй като не приемаме това да се случва отвътре, не го приемаме и когато идва отвън. Затова днес мога да обявя, че Комисията започва антисубсидийно разследване на идващите от Китай електрически превозни средства", категорично заяви Фон дер Лайен.

Тя добави, че Европа е отворена за конкуренция, а не за надпревара за достигане на най-ниски равнища. "Сега е моментът Европа да отговори на призива....да живее Европа!", каза още председателят на Европейската комисия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС