Путин посочи първата стъпка към диалога за мир с Украйна, ролята на САЩ е съществена

"Русия не може да спре военните действия, ако Киев води контранастъпление", заяви руският президент

12.09.2023 | 13:52 Редактор: Искра Ангелова

Отмяната на указа в Украйна за забрана на преговорите с Москва може да се превърне в първа стъпка към диалога, подчерта държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в рамките на Източния икономически форум (ИИФ) във Владивосток, предава ТАСС.

"Ако САЩ смятат, че Украйна е готова за преговори, тогава нека да отменят указа на президента на Украйна, който забранява преговорите, президентът също издаде указ - той забрани на себе си и на всички останали преговори. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен казва, че в Киев са готови за дискусии. Е, добре, нека първо да отменят този указ, това е първата стъпка", коментира Путин.

"Ако това е искрено желание да се постигне нещо по време на преговорния процес, тогава нека украинците сами го кажат... по-рано те публично заявиха, че няма водят преговори, нека сега да обявят публично, че искат (да ги водят). Не виждам нищо тук, което да им навреди на имиджа", допълни руският лидер.

Той отбеляза, че до момента в резултат на контранастъплението Украйна търпи тежки жертви и загуби в техника. Президентът на Русия посочи, че киевските власти "искат, както ги тласкат техните западни куратори, да отхапят колкото е възможно повече“ парче територия: "И тогава, когато всички ресурси - човешки ресурси, оборудване, боеприпаси – са близо до нулата, да постигнат спиране на военните действия и да заявят: "Е, ние отдавна казваме, че искаме преговори и започваме тези преговори, за да да попълним своите ресурси и да възстановим боеспособността на въоръжените си сили."

Русия не може да спре военните действия, ако Украйна води контранастъпление, допълни още президентът на страната.

"От много страни тези хора, с които общуваме, които действат или биха искали да действат като посредници, ми казват: "Готови ли сте да спрете враждебните действия?" Но как можем да спрем враждебните действия, ако другата страна извършва контраофанзива? Какво да правим? Те ще контраатакуват, а ние ще кажем: "Спираме". Ние не сме троцкисти: "Движението е всичко, крайната цел е нищо". Това е лоша теория", нястоя Путин, цитиран от "Фокус".

В скорошно интервю за телевизионния канал ABC News държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен увери, че ако Москва демонстрира интерес към мирни преговори за Украйна, Киев ще се съгласи да ги започне, а Вашингтон ще подкрепи процес. По този начин всъщност той обяви готовността на украинските власти да преговарят с Русия за прекратяване на войната - изявление, което предизвика буря в страната, коментират в редакцията на изданието "Страна.ua".

Снимка: БГНЕС