САЩ са на крачка от това да предоставят на Украйна ракети с голям обсег

Киев ще може да нанася значителни щети по-дълбоко в окупираната от Русия територия

12.09.2023 | 10:56 Редактор: Тодор Петров
САЩ са на крачка от това да предоставят на Украйна ракети с голям обсег

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е близо до одобряването на доставка на ракети с голям обсег, оборудвани с касетъчни боеприпаси, на Украйна, с което ще даде възможност за Киев да нанася значителни щети по-дълбоко в окупираната от Русия територия, съобщават американски представители

Американските власти обмислят да доставя на Украйна тактически ракетни системи ATACMS или управляеми ракети с многократно изстрелване GMLRS с обсег от 72 км, оборудвани с касетъчни бомби, съобщиха трима американски представители. Ако доставките бъдат одобрени, ракетите бързо ще бъдат изпратени на Киев.

Решението за изпращане на ракети ATACMS или GMLRS, или и двата типа, не е окончателно и е възможно САЩ да се откажат от доставката им, уточняват източниците. От месеци администрацията на Байдън не успява да вземе решение за ATACMS, тъй като се опасява, че доставката им ще бъде счетена за твърде агресивен ход срещу Москва.

Киев многократно поиска от Байдън ракети ATACAMS, които да му помогнат да атакува и нарушава снабдителни линии, въздушни бази и жп мрежи в окупираните от Русия територии.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски и съюзниците му призоваха украинците да задържат вниманието си основно върху военните усилия 18 месеца след началото на нашествието на Русия - знак, че властите в Киев се подготвят за дълга военна кампания, отбелязва Ройтерс.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС