Зеленски: Веднага да бъдат отворени финансовите декларации на длъжностните лица

Президентът на Украйна подчерта необходимостта от прозрачност по време на войната

12.09.2023 | 12:20 Редактор: Вяра Димова
Зеленски: Веднага да бъдат отворени финансовите декларации на длъжностните лица

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че електронните финансови декларации на длъжностни лица трябва "незабавно" да бъдат достъпни за обществеността, като наложи вето на закон, който предизвика протести в цяла Украйна.

Президентът подчерта необходимостта от прозрачност по време на войната, като няколко корупционни скандала доведоха до арестуване или уволнение на държавни служители през последните месеци.

"Декларациите трябва да бъдат отворени. Веднага. Не след година. Регистърът трябва да бъде отворен сега", каза Зеленски.

Повече от 80 000 украинци подписаха миналата седмица петиция с искане Зеленски да наложи вето на закон, който ще възстанови задължителните имотни декларации за длъжностните лица, но ще ги държи далеч от общественото внимание за още една година.

"Тези ограничения са неприемливи", подчерта Зеленски, цитиран от БГНЕС. Той поиска от парламента да гласува отварянето на регистрите.

Според проучване, публикувано в края на юли от Киевския международен институт по социология, 89% от украинците смятат корупцията за сериозен проблем, на второ място след инвазията на Русия.

Снимка: БГНЕС