Лукашенко към турския народ: Вашият президент надминава всички очаквания

"Имаме голям интерес към вашата суверенна независима политика", каза беларуският лидер

11.09.2023 | 22:31 Редактор: Искра Ангелова
Лукашенко към турския народ: Вашият президент надминава всички очаквания

По време на среща с турския посланик в Беларус Мустафа Озкан в Минск Александър Лукашенко заяви, че Ердоган "се е справил отлично" с очакванията на турския народ, предаде Анадолската агенция.

"Имаме голям интерес към вашата суверенна независима политика. Вие решавате въпросите по начина, по който се нуждае турският народ. В това отношение, разбира се, вашият президент надминава всички очаквания на турския народ", отбеляза беларуският президент.

Относно двустранните отношения Лукашенко заяви, че Минск и Анкара са свършили много работа за задълбочаването им, но все още има някои въпроси, които трябва да бъдат решени.

"Наистина се надяваме, че Турция ще ни подаде ръка в тази трудна ситуация. Бих искал да обсъдя с вас редица въпроси, които ще трябва да решим заедно с вас в близко бъдеще", подчерта той.

Според Лукашенко Анкара и Минск имат сходни позиции по много въпроси на международните отношения, включително и по войната в Украйна.

"Говорили сме за това неведнъж. И Турция, и Беларус подържат позицията за дипломатическо решение на този конфликт", каза Лукашенко, цитиран от БГНЕС.

Беларуският лидер припомни, че двете страни са си поставили за цел да увеличат двустранния търговски оборот до 1,5 млрд. долара.

"Ако не се лъжа, вече втора година имаме оборот от над един милиард. Трябва да достигнем ниво от 1,5 млрд. долара, като се има предвид, че имаме такива възможности", заяви той.

Озкан от своя страна благодари на беларуския държавен глава за възможността да се срещнат, за да обсъдят въпроси от международния дневен ред.

Посланикът също така предаде топли поздрави от турския президент и думи на искрена благодарност към беларуската страна за помощта, оказана след земетресенията на 6 февруари в Южна Турция.

"Бяхме изумени от солидарността на беларуския народ и никога няма да забравим помощта, която беларуският народ ни оказа", каза Озкан.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 1
Коментатор
преди 7 месеца
Дипломатично решение на войната е подобно на следната ситуация. Изнасилвач снима видео как изнасилва жена. Пуска го в интернет, гледат го милиони. В съда се съгласява повече да не изнасилва, е, може да удари тук-таме някой шамар, и повече няма да качва видеа с изнасилвания в интернета и ще изтрие видеото от сайта, в който е качено, но няма как да го изтрие от целия интернет. Сигнализирай за неуместен коментар