Великобритания: Русия е атакувала товарен украински кораб в Черно море

Изстреляни са ракети към южното украинско пристанище Одеса

11.09.2023 | 21:05 Редактор: Михаела Кирилова
Великобритания: Русия е атакувала товарен украински кораб в Черно море

Миналия месец руските военни са атакували граждански товарен кораб в Черно море с "множество ракети", но те са били успешно прихванати от украинските сили, съобщи Великобритания, позовавайки се на разузнавателни данни, предаде АФП.

По данни на британското правителство на 24 август кораб на руския черноморски флот е изстрелял ракети, които са включвали две крилати ракети "Калибр", към южното украинско пристанище Одеса.

Разсекретените разузнавателни данни разкриват, че планираната цел е бил акостирал там товарен кораб, плаващ под либерийски флаг, съобщиха от Службата за външните работи, въпросите на Британската общност и развитието (FCDO).

То добави, че украинската противовъздушна отбрана е осуетила нападението срещу гражданския кораб, като нито една от ракетите "Калибр" не е поразила целта си.

"Въпреки неуспеха си, това е ясна демонстрация на продължаващите опити на Русия да задуши икономиката на Украйна", се казва в изявлението на FCDO.

FCDO обвини руския президент Владимир Путин в "незачитане на живота на цивилните" и в опит да "въоръжи храните и невинната търговия за сметка на останалия свят", предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС