Украйна си върна контрола над сондажните платформи "Бойко тауърс"

Русия загуби възможността да ги използва за военни цели

11.09.2023 | 17:08 Редактор: Вяра Димова
Украйна си върна контрола над сондажните платформи

Украинските сили са възвърнали контрола върху няколко крайбрежни сондажни платформи в близост до анексирания през 2014 г. Кримски полуостров, съобщи украинското военно разузнаване (ГУР), предаде Ройтерс. То отбелязва в приложението Telegram, че военните сили на Киев са провели "уникална операция" за възвръщането на притежанието на сондажните платформи, известни като "Бойко тауърс".

Украинското военно разузнаване допълва, че въпросните сондажни платформи са били окупирани от Русия през 2015 г. и са използвани за военни цели от Москва от началото на пълномащабното нашествие в Украйна през февруари миналата година. Русия не е коментирала информацията. Ройтерс прави уговорката, че не е проверил информацията чрез независим източник.

"За Украйна възвръщането на контрола върху "Бойко тауърс" е от стратегическа важност и в резултат от това Русия загуби възможността да използва платформите за военни цели", заявиха от ГУР във видео в Telegram.

Украинското военно разузнаване отбеляза, че по време на операцията е имало сблъсък между украинските специални сили, които са били в лодки, и руски самолет изтребител, който е бил повреден и е бил принуден да се оттегли, информира БТА. Освен това от ГУР се се сдобили с "ценни трофеи" като боеприпаси за хеликоптери и радарна система, която може да проследява движението на корабите в Черно море. 

Снимка: БГНЕС