Има риск от епидемии в наводнените райони в Гърция, комарите са се превърнали в напаст

По данни на властите повече от 73 000 хектара са под вода

11.09.2023 | 14:21 Редактор: Вяра Димова

Броят на загиналите в пострадалите от наводненията региони в Средна Гърция достигна 15. Трима души все още се издирват, включително младо семейство от Австрия. Не е изключено обаче да има и още жертви - спасителните екипи все още не са достигнали до всички откъснати от водата села.

Същевременно от ден на ден нараства опасността от епидемии в наводнените области, предупреждава епидемиологът Гикас Майоркинис. В пострадалите региони в Тесалия, които са предимно селскостопански, много овце, кози, свине и котки са загинали при наводненията. Комарите вече са се превърнали в напаст, информират репортери, цитирани от "Ди Цайт". Към хората се отправят настоятелни препоръки да пият само сигурна бутилирана вода - в никакъв случай вода от наводнените местности.

Както съобщава говорителят на противопожарната служба Янис Атропиос, от началото на бедствието до момента са спасени над 2850 души. Мнозина остават блокирани по селата. По данни на властите повече от 73 000 хектара са под вода, пише DW.

Заради големите щети и хаоса по разрушените и наводнени пътища началото на учебната година в региона бе отложено. По време на посещението си в пострадалите региони в края на миналата седмица министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис обеща на хората бърза и небюрократична финансова помощ.