Превръщат ли се жегите в заплаха за международните доставки на горива?

Високите температури водят до прекъсване на работата на рафинериите и натоварват допълнително енергийната система

11.09.2023 | 13:19 Редактор: Михаела Димитрова
Превръщат ли се жегите в заплаха за международните доставки на горива?

Високите температури в различни краища на света – от Тексас до Токио – представляват последното напомняне от това лято за увеличаващото се главоболие относно енергийната система, тъй като екстремните горещини се превръщат в заплаха за доставките на горива, подчертава Bloomberg.

Освен че причиняват скокове в търсенето на електроенергия, тъй като хората разчитат за охлаждането си на климатици, високите температури доведоха до вълна от прекъсвания в петролните рафинерии. Това задържа високи цените на бензина в САЩ и доведе до увеличение при цените на дизела, което бързо изпревари възходящия темп при суровия петрол.

Изпепеляващата жега принуди рафинериите да намалят преработката на петрол с поне 2% в световен мащаб през юни и юли, изчислява в доклад Macquarie Group. Въпреки че това може да не изглежда особено много, прекъсванията удариха рафинираща система, която страда през последните години от недостатъчни инвестиции, и пазарите на петролни продукти, които бяха притиснати от войната в Украйна.

Повече по темата прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay